Scoala Zero Waste Editia 2014 si-a desemnat castigatorii

Scoala Zero Waste” este un concurs de educatie ecologica si de colectare selectiva destinat tuturor elevilor din scolile cu clasele I – VIII din Romania. Concursul da posibilitatea elevilor si scolilor sa contribuie la protejarea mediului si reducerea poluarii si in acelasi timp sa concureze pentru castigarea premiilor puse in concurs.

Inscrierea scolilor a avut loc in perioada 3 si 21 Martie. Concursul s-a desfasurat pe durata a 6 saptamani, intre 23 Aprilie si 30 Mai. S-au inscris 133 de scoli, fiind selectate doar 108 care intruneau toate conditiile de inscriere. Cele mai multe scoli inscrise au fost din Judetul Timis, 17, urmate de Covasna cu 7 si Calarasi si Olt cu cate 6 scoli inscrise.

In total au fost inscrisi in competitia directa 4674 de elevi din 108 scoli din 33 de judete si din Bucuresti. Deoarece in majoritatea scolilor inscrise in competitie au fost implicate intr-un fel sau altul si alte clase sau elevi, consideram ca numarul elevilor care si-au imbogatit bagajul de cunostinte despre colectarea selectiva si protejarea mediului se ridica la peste 25.000.

Au fost colectate 168 de tone de deseuri in cele 6 saptamani de concurs. Dintre acestea 141 tone hartie si carton, 23 de tone de plastic si aproape 3 tone de aluminiu. Cantitatea medie de deseuri colectata este de aproape 36 de kilograme per elev.

Actiunea de colectare face parte din procesul educational: invatam in timp ce facem. Elevii au fost incurajati (si prin posibilitatea castigarii unor premii) sa colecteze selectiv principalele deseuri reciclabile: hartie/carton, pet/plastic si aluminiu. Foarte multi dintre ei, din proprie initiativa sau sub indrumarea profesorilor coordonatori au reusit sa-si mobilizeze si educe prietenii, parintii si chiar vecinii. Colectarea selectiva este un proces foarte simplu care are ca rezultat direct impiedicarea unei impresionante cantitati de deseuri sa ajunga la groapa de gunoi si astfel sa se piarda resurse importante. Multi stim cat este de importanta colectarea selectiva, dar la fel de multi nu o facem. Acest lucru se datoreaza mai multor factori. Dintre acestia, pe parcursul concursului ne-am intalnit mai ales cu urmatorii:

– primaria nu are contract cu un colector, salubrizarea fiind facuta de serviciul propriu

– colectorul cu care primaria sau locuitorii au contract nu ofera posibilitatea colectarii selectiv

– foarte multe cazuri in care notiunea de valorificare a deseurilor reciclabile nu exista, mai mult locuitorilor le este ceruta o suma suplimentare pentru ridicarea acestora

A fost destul de dificil in marea parte a judetelor sa gasim un colector dispus sa se implice si sa ajute. In foarte multe judete deseurile reciclabile au fost ridicate gratuit de la scoli. In unele cum sunt judetul Timis, Prahova, Caras-Severin, Hunedoara colaborarea cu colectorii a fost foarte buna. In alte judete, Alba si Gorj de exemplu, ne-au fost ceruti bani pentru fiecare tona de deseuri pe care operatorul sa o ridice de la scolile inscrise in concurs, in loc ca acesti operatori sa incurajeze colectarea selectiva si valorificarea acestor deseuri reciclabile.

Pe de alta parte, asa cum era de asteptat, nu toate scolile inscrise au si participat activ in competitie. 11 scoli nu au trimis nici macar o fotografie sau raportare pe parcursul celor 6 saptamani de concurs. Lor li se mai adauga inca 30 de scoli care au colectat pe parcursul celor 6 saptamani de concurs mai putin de 500 de kilograme de deseuri reciclabile fiecare.

Am avut insa inscrise si scoli si profesori dedicati care au reusit sa mobilizeze nu doar elevii inscrisi direct in competitie, ci intreaga scoala si in foarte multe cazuri si comunitatea locala, lucru ce i-a dus in partea de sus a clasamentului. Astfel scolile clasate pe primele 5 locuri au colectat impreuna o treime din cantitatea totala colectata.

Am primit numeroase fotografii de la foarte multe dintre scolile inscrise. Am vazut ca au fost organizate tot felul de activitati interesante in scop educativ, de la ateliere de reciclare creativa, construit de jucarii din reciclabile, la actiuni de ecologizare si de implicare a comunitatii locale, de informare si constientizare privin colectarea selectiva.

Inainte de a prezenta marii castigatori, dorim sa multumim partenerilor, sponsorilor si sustinatorilor pentru implicarea si de aceasta data intr-un proiect marca EcoStuff Romania.

sustinatori scoala zero waste 2014

castigatori scoala zero waste

Premiul I si Trofeul “Scoala Zero Waste” 2014

Scoala Gimnaziala Sf. Nicolae, Tg-Jiu

Tabla interactiva, videoproiector st, calculator, imprimanta multifunctionala, oferite de Continental Corporation

Premiul II

Scoala Gimnaziala Horea, Closca si Crisan, Brad, Hunedoara

Calculator, imprimanta multifunctionala, videoproiector, ecran proiectie oferite de Recycle International

Premiul III

Scoala Gimnaziala Mosnita Noua, Timis

Videoproiector si ecran de proiectie oferit de Flextronics

Toti elevii din clasele castigatoare precum si elevii castigatori au primit si cate un pachetel cu rechizite si dulciuri din partea Billa Romania.

Premii pentru cei mai harnici elevi

Premiul I – Laptop oferit de Continental Corporation

Oprea Andreea
Cantitatea colectata a fost de 5378 kg

Bonus – ghiozdan, rechizite scolare si dulciuri din partea Billa Romania

Premiul II – Bicicleta oferita de EcoStuff Romania

Darabant Anda
Cantitatea colectata a fost de 5324 kg

Bonus – ghiozdan, rechizite scolare si dulciuri din partea Billa Romania

Premiul III – Un aparat de fotografiat oferit de Flextronics

Colbea Tudor – Lucian
Cantitatea colectata a fost de 3501 kg

Bonus – ghiozdan, rechizite scolare si dulciuri din partea Billa Romania

10 Mentiuni – cate un MP4 player oferit de Continental Corporation

BORBELY ROXANA SIMONA – TEIUS, ALBA
TARAN IOANA TEODORA – BEIUS, BIHOR
BURUIANA FLAVIUS ANDREI – BOTOSANI, BOTOSANI
MUNTEANU ADELA – MOLDOVA NOUA, CARAS-SEVERIN
BUNEA ALEXANDRU – GALATI, GALATI
CRIVA IRINA MARIA – BOLINTIN VALE, GIURGIU
PODEANU GEORGIANA – TODIRESTI, IASI
MITITELU IONUT – TODIRESTI – IASI
HERGHELEGIU ANDREI – PADURENI, TIMIS
DESPINA MARIA – TARGU JIU, GORJ

Datele si informatiile complete privind evolutia concursului Scoala Zero Waste, clasamentele intermediare si cantitatile declarate de profesorii coordonatori le aveti in Raportul Final Scoala Zero Waste 2014.

Mai multe fotografii de la Festivitatea de Premiere gasiti aici.

By |2017-01-04T08:15:59+00:00June 11th, 2014|Scoala Zero Waste 2014|0 Comments

Leave A Comment