Draga GWR,

De cateva minute am primit un email de la tine: ” we are sorry to inform you that we are unable to approve your record“… pe romaneste, “cu parere de rau te informam ca n-am reusit sa-ti recunoastem recordul”…

Ma opresc din citit, tristetea se asterne automat, desi eram sigura ca asta va fi raspunsul. Email-ul continua: “the evidence doesn’t show how the straws were counted and therefore, we cannot verify if the number is accurate“…

Ok, ma blochez putin si ma gandesc ca sigur n-ai avut rabdare sa numeri atatea pet-uri si ai gasit o scuza. Apoi imi dau seama ca tu vorbesti de ceva paie? Ce paie? Caut, poate-o mai fi vreun sens la straws, dar sunt doar paie… Ma pun si compun un email: Draga, ti-am trimis sute de poze aratand fiecare etapa si cele mai importante momente din construirea podului, din cele 3 luni de lucru, poze cu cele peste o suta de mii de pet-uri si tu imi vorbesti de paie? Ce paie? N-am avut paie, am avut pet-uri, sticle de plastic, asa cum le zici tu. Verifica, te rog documentatia pe care ai primit-o in data de 4 august!!!

Nu termin bine de scris si vad c-am mai primit un email de la tine. Din nou, “n-am putut sa-ti recunoastem recordul pentru ca, dovezile trimise nu arata metoda prin care au fost numarate pet-urile si de asemenea, constructia nu prezinta o structura completa”.

The evidence doesn’t show how the bottles were counted. In addition, there’s a gap in the structure as it’s made of two sections rather than one complete structure with the use of wood to connect the section.”

Draga GWR, marturisesc ca nu ma asteptam la un raspuns pozitiv, mai ales dupa atata timp, dar ma surprinde lipsa de profesionalism de care dai dovada.

In primul rand, raspunsul de la tine vine la doua saptamani ( si la 2 randuri de email-uri pe care ti le-am trimis, intreband ce s-a intamplat cu cererea noastra) dupa termenul limita in care trebuiai sa-mi raspunzi, asta daca luam in considerare termenul extins, in care se presupunea formarea unei noi categorii de recorduri. We will process your claim within 6 weeks if you are applying to break an existing record, and within 12 weeks if your application is a new record suggestion.”

In al doilea rand, imi demonstrezi ca angajatii tai cam incurca claim-urile, altfel nu-mi explic cum primesc 2 emailuri in aceeasi zi, care-mi prezinta lucruri diferite si reusesc sa ma si enerveze la culme. Acest tip de comportament ma face sa ma intreb cat de serioasa e echipa ta in a decide daca merit sa primesc un raspuns pozitiv la cererea mea de a bate un record mondial.

In al treilea rand, incepand cu data de 29 ianuarie, cand ti-am scris despre ce vrem sa facem, ai ezitat sa ne zici daca ne incadram la vreo categorie existenta in GWR. Ziceai ca, cea mai potrivita categorie pentru noi este: Largest plastic bottle sculpture” – cea mai mare sculptura din pet-uri si ca recordul care trebuie sa-l doboram este de 42.000 pet-uri ( desi nu e vorba de pet-uri intregi, pentru ca, la recordul respectiv s-a folosit doar partea inferioara a pet-ului).

In 4 iulie, dupa ce ti-am trimis planul proiectului si ti-am cerut sfatul in legatura cu procedura de adunare a dovezilor pentru record, pentru ca nu puteam folosi procedura standard a GWR, deoarece proiectul nostru nu se putea face in 3 zile, asa cum presupune regulamentul, ne-ai incadrat la categoria “Largest plastic bottle structure“, ocazie cu care am aflat ca trebuie sa ne luptam cu un pod de pet-uri din Italia.

Stiam de la inceput ca va fi greu de dovedit doborarea recordului. Una din cerintele standard era filmarea intregului proces de masurare a structurii. In acest caz, numararea pet-urilor din gabioane plus balustrada plus imbracatul pe dinafara al gabioanelor. Voluntarii EcoStuff au numarat doar pet-urile din gabioane in 2 saptamani. Cum? Cu ajutorul unui marker, cu care marcai pet-ul dupa ce l-ai numarat, ca sa nu-l mai numeri o data si cu o foaie si pix. Asa cum se vede si in pozele pe care ti le-am trimis.

plastic-bottle-bridge-6-14

Au fost numarate pet-urile din fiecare snop, inainte de a fi pus in gabion, a fost fotografiat fiecare strat din fiecare gabion, astfel incat sa poata fi numarat pe calculator, marind poza si a fost si trecut numarul pet-urilor pe fiecare din cele 76 de gabioane.

Cum poti sa-mi spui ca nu ti-am aratat metoda de numarare a pet-urilor? In sutele de poze si filmulete pe care ti le-am trimis, erau voluntari in plin proces de numarare, trebuie doar sa te uiti la poze si sa citesti documentatia pe care ti-am trimis-o. Si, mai mult, trebuie sa te pui si tu sa numeri pet-urile, pentru ca tu trebuie sa verifici daca am dreptate, daca am folosit cate pet-uri spun ca am folosit, pentru a dobora recordul exstent.

Acum mi-am dat seama ca, nici daca am fi avut cei 6000 de euro sa chemam un reprezentant Guinness sa fie de fata la procesul de masurare, tot n-am fi realizat nimic, pentru ca nu putea sta 3 saptamani langa noi sa supravegheze intreg procesul ( 2 saptamani de umplut gabioanele plus 5 zile cat a durat montarea podului si punerea balustradei).

Iar in ceea ce priveste structura completa, cat de corect ti se pare sa ne muti dintr-o categorie intr-alta, cu atat mai mult cu cat in asta noua pierdem din start si tu stii asta pentru ca am discutat planurile cu tine?

Sincera sa fiu, nu mi-a placut niciodata proiectul. Parerea mea e ca noi, romanii, nu suntem obisnuiti cu astfel de proiecte si pe parcursul celor 3 luni de lucru la pod, mi s-a intarit convingerea. A fost un proiect upcycle, am vrut sa dam o alta intrebuintare pet-ului nostru de toate zilele, sa-l vedem pe apa intr-o alta forma, nu doar in cea cu care ne-am obisnuit pana acum. N-a fost cel mai frumos pod din lume, din punct de vedere estetic. Poate asta era si ideea, avand in vedere ca in fond, reprezinta o forma de poluare.

Dar am vrut un raspuns pozitiv pentru oamenii minunati pe care i-am intalnit cu ocazia podului, oameni care s-au strans in jurul unei idei aparent imposibile, alaturi de care am trait timp de cateva luni, am impartit mancarea, oboseala si berea. Avem o vorba, aici, in Romania: prietenul la nevoie se cunoaste. Cu mana pe inima spun ca am castigat o multime de prieteni pentru ca altfel n-am fi facut cel mai mare pod de pet-uri din lume. Si am facut cel mai mare pod de pet-uri din lume! Si avem si dovada! O ai si tu! Trebuie doar sa te apuci sa numeri o multime de pet-uri! Atata tot!

Noi suntem impacati cu ideea. Intratul in GWR era doar un bonus, nu un scop. Daca doream cu orice pret sa batem un record mondial, alegeam ceva mult mai simplu… puteam sa ne adunam 50 de oameni si sa ne tinem respiratia timp de 5 secunde.

Multumesc pentru nimic, GWR!

Larisa, voluntar EcoStuff