Participarea schimba comportamente

Conferinta internationala Clean World 2014 a avut loc intre 6 – 9 Februarie 2014 in Pristina, Kosovo unde 130 de reprezentanti ai organizatiilor de mediu din peste 40 de tari (intre care Austria, Benin, Brazilia, Bulgaria, Canada, Columbia, Egipt, Estonia, Islanda, Italia, Kosovo, Letonia, Marea Britanie, Moldova, Nigeria, Olanda, Philipine, Romania, Rusia, Senegal, Spania, SUA, Suedia, Turcia etc.) au dezbatut viitorul miscarii globale Let’s Do It! World.

clean world conference 2014 pristina kosovo 3

Conferinta a fost sustinuta de United Country Team – UNKT, the Royal Norwegian Embassy in Prishtina, the Ministry of Foreign Affairs of Kosova, the Ministry of Environment and Spatial Planning of Kosova, Hotel Sirius and TV21.

Clean World Conference 2014 a fost despre cum sa atragem masa critica in fiecare tara (5% din populatie) si cum sa schimbam modul de gandire al oamenilor vis-a-vis de problema poluarii si a deseurilor. Unul dintre punctele importante ale conferintei a fost conceperea unui plan de actiune prin care sa se reuseasca implicarea a 350 de milioane de voluntari in intreaga lume pana in 2018.

De ce 5% din populatie? Actiunile de ecologizare sunt cea mai buna modalitate de a schimba comportamente. “Actiunile in care oamenii participa activ si invata din propria experienta sunt singurele care ii poate educa si incuraja sa actioneze diferit. Este imposibil sa schimbi comportamentul cuiva doar spunându-i “nu fa asta!”” spune Rainer Nõlvak initiator al Let’s Do It! World.

Sesiunile de prezentare si workshop-urile din cadrul conferintei s-au concentrat pe etapele si pasii de urmat inspre o Lume cu Zero Deseuri. Fie ca vorbim despre moduri sofisticate si inovative prin care sa schimbam tehnologiile de productie, despre modul de procurare al resurselor, sau despre modificarea legislatiei in vigoare, vestea buna este ca din ce in ce mai multi participanti la actiunile de curatenie iti asuma rolul de leaderi in educatia ecologica.

clean world conference 2014 pristina kosovo 2

Au fost prezentate in cadrul conferintei rezultatele a 30 de actiuni de curatenie, din diferite locuri ale lumi.

Stiai ca, in Senegal nu exista nici macar o firma care recicleaza deseuri? Tot gunoiul adunat ajunge la groapa de gunoi. Din pacate, asta este o realitate prezenta in peste 90 % din tarile de pe continentul african. Sau stiai ca Slovenia a mobilizat in 2012 peste 14% din populatia tarii, lucru ce ar insemna pentru Romania 3 milioane voluntari!

Cele  10 workshopuri au fost concentrate pe cum putem avea o lume curata, de la idei despre cum sa atragem voluntari, la idei de marketing sau de dezvoltare a organizatiei, moduri inovative prin care sa schimbam tehnologiile de productie, modul de procurare al resurselor, legislatia; cu speech-uri despre deseuri, implicare si reciclare tinute de Rainer Nolvak, initiatorul miscarii Let’s Do It! si Joan Marc Simon, de la Zero Wate Europe.

clean world conference 2014 pristina kosovo 1

Reprezentantii tarilor participante la Conferinta Clean World 2014 au ales Letonia drept urmatoare tara organizatoare a conferintei in 2015. Miscarea Let’s Do It! World este sustinuta de the Estonian Ministry of Foreign Affairs from the Development Cooperation and Humanitarian Aid fund, Skype, Carlson Rezidor Hotel Group, QlikView, Tallink Group, DHL Estonia, PricewaterhouseCoopers, Estonian Air, Meedius Estonia and EuroPark Estonia.

Tot in cadrul conferintei de la Pristina au avut loc pregatiri pentru cea mai mare actiune de ecologizare din istorie, actiune care reprezinta cooperarea intre peste 20 de tari de pe trei continente, Let’s Do It! Mediterranean. Scopul principal al actiunii la care vor participa si membrii EcoStuff Romania este curatarea tarmurilor Marii Mediterane, intr-o singura zi, 10 Mai 2014.

By |2017-01-04T08:16:00+00:00February 12th, 2014|Let's do it!, Noutati|0 Comments

Leave A Comment