Iar acum, desfasurarea actiunii.
29 iunie – Ziua Dunarii. Asa au hotarat tarile dunarene si Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea.
Ne ocupam cu organizarea Let’s Do It, Romania! chiar de la inceput, de trei 3 ani si cu toate acestea noi nu am participat efectiv la vreun cleanup, ci doar le-am coordonat. Ziua Dunarii a picat la fix. Acum e momentul!
Stiam locul de cativa ani. Este zona unde intra Dunarea in tara (Romania) cunoscuta drept “Golful Nerei” sau “Balta Nera”, pentru ca tot aici se varsa si Nera in Dunare.
Ajungem. Ridicam cortul. Vorbim cu rangerul.
Aflam cu aceasta ocazie ca bucata de pamant pe care am pus noi ochii este Rezervatie Naturala inclusa in Parcul Natural Portile de Fier. Din pacate specia cea mai des intalnita in rezervatie este plasticul… exact ca in poza de mai jos. Daca asa arata rezervatiile de la noi din tara, cineva nu-si face datoria. De foarte mult timp.
Am fost doar 6 oameni. Nici daca am fi fost 200 nu am fi reusit sa curatam tot, asta din cauza milioanelor de bucatele de plastic adunate in ani si ani.
Strategia a fost simpla. Am adunat pentru inceput doar peturile si ambalajele de plastic pentru ca au cea mai lunga durata de “viata”, “sunt mari si se vede ca am facut macar ceva”. Este imposibil sa aduni insa tot plasticul marunt din zona. Asta daca nu vii cu un excavator si cureti tot pana la un metru sub ce credem noi ca este pamant.
Am adunat in 3 ore 42 de saci cu pet-uri si alte ambalaje din plastic. Majoritatea au trebuit golite de apa si turtite pentru a intra cat mai multe in saci. Ne-am spus “hai ca se vede ca am facut ceva”.
Dupa scurta pauza de masa revenim. Parca n-am facut nimic. Mii de capace de plastic, brichete, sticle, incaltaminte… Asta pentru ca aici “intoarce” Dunarea in momentul in care intra pe teritoriul Romaniei. Ar trebui sa ne bucuram ca peste 90% dintre gunoaie erau din alte tari si nu din Romania?
Ramanem 4 dupa ce doi dintre ai nostrii au trebuit sa plece mai devreme. Aveau de sarbatorit un Petru sau un Pavel. Ne-am impartit: unul aduna sticle, altul aduna papuci, al treilea brichete, ultimul aduna spray-uri
Dupa doar o ora de strans am facut bilantul:
261 tuburi de spray in 3 saci
234 brichete adunate “selectiv” in doar 40 de minute
558 de pantofi/slapi/bocanci/talpi/sandale/etc
867 sticle (de bautura, borcane, medicamente, parfum) in 9 saci
Duminica au venit reprezentantii Lineo Design, colectorul partener cu care am stabilit sa ridicam deseurile din plastic, iar luni au venit cei de la Ionela srl, operatorul de salubritate partener care a ridicat celelalte deseuri.
Printre cei care ne-au sprijinit in aceasta mica incercare de ecologizare a unei bucati de rezervatie naturala se numara Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin, padurarii Parcului Natural Portile de Fier si Sistemul de Gospodarire a Apelor Caras-Severin.
FOARTE TRIST ! 🙁
citez: “Dar o ecologizare completa a zonei, atata timp cat autoritatile nu implementeaza o solutie (poate fi un simplu baraj plutitor) care sa opreasca aceste deseuri plutitoare aduse de Dunare din Europa sa ajunga in Rezervatie, nu vom face. Cu tot respectul pe care-l avem. Pentru natura.”
Parerea mea: autoritatile sa implementeze niste amenzi … asa din pix … pe care sa le si aplice … politia de frontiera sa nu mai dea cu curent (scuzati cacofonia) la peste pe Dunare … ci sa dea amenzi cui nu isi aduna gunoiul pe care il face.
Cat de greu e sa duci dupa tine 2 saci de plastic pe care sa ii umpli cu tot jegul pe care il produci in 2 zile cat stai la pescuit?
Ia sa vezi cand se duce vorba intre pescari:”Bre nu mai arunca petul pe jos ca iei amenda de la garda” cum dispar si gunoaiele …