A construi o comunitate Zero Waste inseamna mult mai mult decat schimbarea individuala a fiecaruia dintre noi. Spre deosebire de reciclare, care promoveaza modul in care fiecare individ poate face o diferenta, Zero Waste este un concept care se adreseaza intregului sistem social si priveste intregul proces prin care producem, consumam si aruncam “lucrurile” noastre.

Unde suntem si de ce trebuie sa schimbam intregul sistem

sistem actual risipa de resurse

Acum, sistemul de productie merge liniar, intr-o singura directie, din pamant la groapa de gunoi.
1. Extragem resursele naturale – metale pretioase, petrol, copaci
2. Le prelucram – de cele mai multe ori apare procesul poluarii din aceasta prelucrare
3. Le distribuim – de cele mai multe ori la mari distante, ceea ce presupune costuri mari si poluare din nou
4. Aici intervii TU, cu putine optiuni de a fi “verde”
5. Dupa ce le cumparam si le folosim, le aruncam la groapa de gunoi sau le ardem intr-un incinerator, variante care distrug valoarea acestor resurse. Atunci cand avem nevoie de noi produse, ne intoarcem pur si simplu la resursele naturale de parca acestea nu s-ar termina niciodata.

Acest sistem este defect, si uite de ce:

In ultimii 40 de ani, populatia noastra s-a dublat si continua sa creasca; suntem 7+ miliarde de oameni (si numeroase alte specii de animale) si toti depindem de un numar limitat de resurse naturale pentru a supravietui. Pe masura ce cantitatile de petrol, minerale, apa potabila se micsoreaza, se dau numeroase razboaie pentru controlul asupra ultimelor resurse.

Felul in care producem, consumam si aruncam produsele si mancarea contribuie cu 42% la emisiile de gaze din atmosfera, iar  efectele  asupra mediului se regasesc atat in schimbarile climaterice care se vad deja, cat si asupra sanatatii noastre (si a animalelor), afectand fundamental viata cetatenilor.

Daca noi nu avem parte de o viata sanatoasa, ce sanse au generatiile care vor veni, cu si mai putine resurse decat cele pe care le avem noi la dispozitie?

Un sistem Zero Waste indeplineste cerintele secolului XXI si ale celor urmatoare

Un sistem zero waste este ciclic, exact ca in natura. Re-proiecteaza sistemele si resursele pe care le folosim, de la designul produsului pana la aruncarea acestuia. Face asta pentru a preveni practicile nesanatoase care consuma multe resurse si polueaza si care duc la producerea atator deseurilor. Dupa ce si-a incheiat ciclul de viata, vechiul produs se tranforma si se foloseste in locul resurselor naturale, pentru a face noi produse, generand si mai putina poluare si sustinand economiile locale.

sistem zero waste fara deseuri

Sistemul zero-waste consta in

noi reguli si politici care urmaresc ca oamenii sa fie responsabili in utilizarea si conservarea resurselor naturale
noi sisteme de productie si un design destept in care producatorii sunt raspunzatori pentru intreg ciclul de viata al produsului pe care-l fac, incurajandu-i sa creeze produse pentru a ajuta mediul, nu pentru a ajunge la groapa de gunoi
noi programe in fiecare sector al societatii pentru a muta cultura noastra de parte de pierderi si risipa si inspre un simt de responsabilitate fata de planeta si viitorul acesteia
infrastructura necesara recuperarii a tot ce se poate pentru a inlocui gropile de gunoi si incineratoarele, in vederea recuperarii a peste 90% din ce aruncam
incurajarea implicarii cetatenilor responsabili, asa ca tine, intr-un sistem care sustine valorile si prioritatile zero-waste, in timp ce tu vei continua sa militezi pentru o Comunitate Zero Waste

Rolul nostru, al tuturor, este sa lucram cu autoritatile, cu cei pe care i-am ales si cu producatorii sa adopte ideea de Zero Waste ca o unealta pentru schimbarea globala.

Autoritatile joaca un rol important in procesul reciclarii, in cautarea politicilor potrivite si in producerea programelor si investitiilor care dau rezultate. Felul in care producem si folosim deseurile are triplu efect – afecteaza mediul in care traim, societatea si buzunarul.

Cantitatea de deseuri generata se va tripla pana in 2100, ceea ce inseamna ca sume imense de bani se vor cheltui cu managmentul deseurilor. Acest lucru reprezinta o oportunitate pentru o multime de servicii noi care pot fi implementate pentru a tinde spre Zero Waste – servicii de colectare, locuri de procesare, oportunitati de producere, afaceri de refolosire si repararea a lucrurilor, servicii de educatie.

Sistemul Zero Waste reprezinta o cu totul alta relatie dintre oameni si lucrurile care-i inconjoara: cum sunt facute, cum le folosim, cat le folosim, ce se intampla cu ele si cu ambalajul acestora dupa ce le-am terminat de folosit. Alegerile pe care le facem privind lucrurile pe care le cumparam determina daca sustinem joburi verzi, aer curat, apa curata si o lume mai echitabila.

Fiecare dintre noi joaca un rol in crearea viitorului. Miscarea Zero Waste are nevoie de noi toti, sa fim vocea planetei si sa contruim un viitor mai bun.