Pădurea Mea2020-10-20T07:32:49+00:00

CE ESTE PĂDUREA MEA

Un copil nu uită niciodată fiorul plantării primului său copac. De aceea vrem ca prin proiectul Pădurea Mea să oferim fiecărui copil din România șansa de a planta un copac al său.

Plantarea copacilor este un mod incredibil pentru tineri de a se conecta cu natura în timp ce ajută planeta.

CINE PARTICIPĂ

Pădurea Mea este un proiect destinat pentru început tuturor elevilor din clasele V-VIII din România. Te poți înscrie cu o echipă formată din cinci elevi și un profesor coordonator. Nu trebuie să fie toți elevii din aceeași clasă, dar trebuie să fie din aceeași școala.

Citește Regulamentul și înscrie-ți școala completând formularul de mai jos.

REGULAMENT

CE TREBUIE SĂ FACI CA SĂ CÂȘTIGI

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci este să înființezi o micro-pepiniera forestieră la școală și să organizezi o acțiune de plantare în toamna anului 2020 sau în Luna Pădurii 15 Martie-15 Aprilie 2021.

Elevii și profesorii coordonatori din primele 10 echipe care reușesc să cumuleze cele mai multe puncte participă GRATUIT în TABĂRA organizată special pentru ei în 16-22 August 2021.

PROIECT SUSȚINUT DE

și mii de oameni buni care ne-au votat proiectul în cadrul campaniei 

”Te costă 0 lei să ajuți”

DE CE SUNT COPACII ATÂT DE IMPORTANȚI PENTRU MEDIU?

Copacii ajută la curățarea aerului pe care îl respirăm, la filtrarea apei pe care o bem și furnizează habitatului peste 80% din biodiversitatea terestră a lumii. Pădurile oferă locuri de muncă pentru peste 1,6 miliarde de oameni, absorb carbon nociv din atmosferă și sunt ingrediente cheie în 25% din toate medicamentele.

AERUL

Copacii sunt ca niste aspiratoare ale planetei noastre. Prin frunzele și scoarța lor acestea absorb poluanții nocivi și eliberează oxigen curat pentru a putea respira. În mediile urbane, copacii absorb gaze poluante precum oxizii de azot si monoxidul de carbon și curata aerul de praf si fum. Creșterea nivelului de dioxid de carbon cauzat de defrișare și de combustia fosilă duce la incalzirea atmosferă. Copaci sănătoși și puternici acționează ca depozite de carbon, absorbind dioxidul de carbon atmosferic și reducând efectele schimbărilor climatice.

APA

Copacii joacă un rol cheie în captarea apei pluviale și în reducerea riscului de dezastre naturale, cum ar fi inundațiile și alunecările de teren. Sistemele lor complexe de rădăcini acționează ca filtre, eliminand poluanțiii și încetinind absorbția apei în pământ. Acest proces previne eroziunea solului de catre apa și reduce riscul suprasaturației și inundațiilor. Potrivit Asociației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, un copac matur cu frunze perene (brad, pin, molid etc.) poate intercepta peste 15.000 de litri de apă în fiecare an.

BIODIVERSITATEA

Un singur copac poate fi acasă la sute de specii de insecte, ciuperci, mușchi, mamifere și plante. În funcție de felul de hrană și adăpost de care au nevoie, diferite animale de pădure necesită diferite tipuri de habitat. Fără copaci, majoritatea vietatilor nu ar avea un loc caruia sa-i spuna acasă.

IMPACTUL SOCIAL

De la pesagisti si arboristi, la cercetatori sau lucratori in industria de prelucrare a lemnului, farmaceutica sau turistica, oportunitatile de locuri de munca oferite de o padure sanatoasa sunt interminabile. Si aici nu ne referim doar pe copaci, ci si pe alte plante cu sau fara fructe si la intreg habitatul reprezentat de padure. Exploatarile responsabile de masa lemnoasa oferă lemn pentru a construi case, lemn pentru mobilier sau lemn pentru încălzire. Copacii care produc produse alimentare oferă fructe pe care le consuma animalele, fructe de pădure, ciuperci sau frunze atat pentru a fi consumate de către oameni, cât și de catre animale.

SANATATEA

Știai că pacienții dintr-un spital cu camere cu vedere la copaci se recuperează mai repede decât cei fără aceeași vedere? Este imposibil să ignori acea senzație de emotie pe care o simți plimbandu-te printr-o pădure calmă și liniștită. Copacii ajută la reducerea stresului, anxietății și ne permit să ne reconectăm cu natura. În plus, umbra oferită copaci ajută la protejarea pielii noastre de asprimea din ce în ce mai mare a soarelui.

CLIMATUL

Copacii ajută la răcirea planetei prin aspirarea și depozitarea gazelor de seră dăunătoare, cum ar fi dioxidul de carbon, în trunchiurile, ramurile și frunzele lor și eliberând oxigenul înapoi în atmosferă. În orașe, copacii pot reduce temperatura generală cu până la opt grade Celsius. Cu peste 50% din populația lumii care locuiește în orașe – se estimează că acest număr va crește până la 66% în anul 2050 – poluarea și supraîncălzirea devin o adevărată amenințare. Din fericire, un copac matur poate absorbi în medie 22 kg de dioxid de carbon pe an, ceea ce face din orașe un loc mai sănătos și mai sigur pentru a trăi. Cum o masina produce in medie 6 tone de CO2 anual, asta inseamna ca trebuie totusi sa plantam foarte multi copaci pentru a contracara efectul – 270 de copaci pentru o masina. Sau sa ne plimbam mai mult pe jos sau cu bicicleta.